Olut

Ragnarök lasissa
Ragnarök – ripaus myytti-
syyttä pimeneviin syysiltoihin

Ragnarök Milk Stout on tumma, brittityylinen pintahiivaolut, jossa espressomainen paahteisuus, lempeä makeus ja vaniljan aromit taistelevat rinta rinnan.

Ragnarök on luotu pimenevien, viilenevien syysiltojen toveriksi. Kun satokauden lopun sadepisarat alkavat ropsahdella ikkunaan, on aika istahtaa alas tuvan lämpimään, siemailla hiljaa kuin kupillista hienointa kahvia ja antaa ajatusten lentää kauas myyttien maailmaan.

Valmistusaineet. Ragnarökin valmistuksessa on käytetty seitsemää eri ohramallasta, mallastamatonta ohraa ja paahdettuja kaura- ja tattarihiutaleita. Espressosta lisäpaahteisuutta saava olut on lempeytetty suomalaisen maidon laktoosilla ja Reilun kaupan vaniljalla. Humalina on käytetty Magnumia ja Perleä ja hiivana tyypillistä brittialehiivaa.

Tule maistamaan Oluton Festareille ja äänestä Ukonmalja Reservin olutmestariksi!

Milk stout. Milk stout on tumman ja paahteisen stout-oluttyylin makeampi ja pehmeämpi alalaji. Milk stout saa makeutensa laktoosista, jota hiiva ei pysty kokonaan käyttämään alkoholiksi. Milk stoutia on historian käänteissä pidetty ravitsevana ja suositeltu jopa imettäville äideille.

Saatavuus. Ragnarök on valmistettu Hiisi-panimon järjestämän Taisto-kotiolutkilpailun finaaliin. Finaalitaisto mitellään Jyväskylässä Oluton Festareilla. Ragnarök on tarjolla festareilla lauantaina 21.9.2013.

Ragnarök

Ragnarök
Friedrich Wilhelm Heine (1845-1921).
Public domain, via Wikimedia Commons

Ragnarök on skandinaavisessa mytologiassa lopunaika, maailmanpalo, jonka aikana käydään viimeinen taistelu jättien, jumalten, ihmisten ja muiden olentojen välillä.

Kaikki kahleet purkautuvat. Fenrir-susi pääsee irti, Loki pääsee irti. Hrymur-jätti ohjaa laivoista suurimman, vainajien kynsistä rakennetun Naglfarin raivoaville vesille. Jörmungandur, maailmankäärme raivostuu ja sylkee myrkkyä meriin ja kaikkiin tuuliin. Tulidemonit saapuvat, etelästä tulee Surtur, liekit edellään ja takanaan hän kohottaa hehkuvan miekkansa. Meren yli ratsastavat Múspellin pojat; Loki johtaa heitä ja jättien sukua. Heidän joukkojensa kulkua ei Sateenkaarisilta kestä – Bifröst sortuu. *

Muinaisten Edda-runojen kuvaus Ragnarökistä on mahtipontinen ja vavisuttavan armoton; Óðin, Thór ja muut korkeat jumalat saavat surmansa taistelussa, kaikki yhdeksän maailmaa olentoineen palavat ja maa uppoaa mereen.

Loppu ei kuitenkaan ole loppu lineaarisessa mielessä, vaan uuden, kauniin ja toiveikkaan ajan alku – syklisen historian uusi kierros.

Pian on kaikkialla vihreää, kultainen vilja huojuu leppeässä tuulessa kuin Sifin hiukset aikoinaan – käden kylvämättä. Lífin ja Leifthrasirin lapset uskaltautuvat ulos metsästä: silmiään siristellen he katsovat uuteen aurinkoon, Álfröðullin loistavaan tyttäreen. Gimléssä, taivaassa on sali jonka nimi on Brime: siellä ihmisistä parhaat iloisina juovat hyviä juomia. *

(* Lainaukset: Sumari, Anni. Óðinnin ratsu – Skandinaaviset jumaltarut. 2007. Like.)

Ukonmalja

TS

Blogi | Twitter | Google+ | Facebook

Ukonmalja on vuodesta 2007 toiminut, oluen kokemiseen ja valmistukseen painottunut ei-kaupallinen kotikäsityöläispanimo Jyväskylän Palokassa. Ukonmalja valmistaa täysmallasoluita n. 20 litran kertaerissä, vuosituotannon ollessa tyypillisesti alle 100 litraa. Ukonmalja arvostaa paitsi oluen makua ja kokemista, myös erityisesti sen sidonnaisuuksia historiaan, kulttuuriin, tapoihin ja traditioon – esimerkiksi perinteisten tai paikallisten oluttyylien ja kausi- ja pyhäoluiden muodossa. Tästä näkökulmasta ajatellen, olut voi olla yksi tapa tehdä takaisinkytkentöjä historiaan ja perinteeseen; samassa hengessä kuin Alain de Benoist kirjoittaa pakanuudesta nykyaikana:

"It is not a question of going back to the past, but of connecting with it – and also, by that very fact, in a spherical conception of history, to connect to the eternal and cause it to surge back."