Hansakauppias

Hansakaupunkeja
Hansaliitto noin vuonna 1400
(kuva: Wikimedia Commons)

Hansakauppiaan laiva saapui Fennian rantaan. Se oli kulkenut halki myöhäissyksyisen Baltian meren, kiemurrellen satamasta toiseen, keräten parhaita tykötarpeita ruumaansa.

Vankkurit lastattiin; oli säkkikaupalla anglien ja saksien maltaita, ohraa ja ruista, Preussin hienointa humalaa, Koelnin hiivoja. Suitset kääntyivät sisämaahan päin. Siellä, keskisillä kaskimailla, asuivat Pohjolan parhaimmat oluenpanijat. Matkalla pitkin korpisia kärryteitä kauppias muisteli Danzigin olutkellareiden makuja ja kävi läpi reseptiään.

Hansakauppiaan Baltic Porter on syntynyt matkamuistoista, kuljetuista reiteistä, määränpäistä ja kotiinpaluusta

Tovi jos toinenkin vierähti hansakauppiaalla sisämaassa. Olutmestarit panivat parastaan. Talvi oli tulossa, piti olla vahvaa ja maukasta. Tynnyrit odottivat. Yhden hansakauppias merkitsi liidulla – se olisi kotiin tuliaisiksi.

Kerrotaan, että puolet oluesta lastattiin laivaan, mutta puolet jätettiin tekijäin itsensä iloksi. Olutta jaettiin maan tavernoihin, missä sitä vuolain sanoin ylistettiin ja hymyssä suin nautittiin. Ja kun viimeinenkin tynnyri kumisi tyhjyyttään, kaiholla jäätiin odottamaan hansakauppiaan uutta käyntiä.

Olut

Baltic porter on vahva, tumma, makeahko ja tuhti oluttyyli, jonka juuret ovat nimensä mukaisesti Baltian alueella. Baltic portereiden syvä makumaailma on rikas ja koostuu usein paahtuneesta maltaisuudesta, karamellin ja toffeen makeudesta ja tummista hedelmistä.

Valmistusaineet. Hansakauppiaan Baltic Porter on valmistettu ohramaltaista ja karamellisoidusta ruismaltaasta. Humalina on käytetty puolalaista Marynkaa ja Lublinia. Olut on modernimmasta baltic porter -käytännöstä poiketen käytetty pintahiivalla.

Kantavierre: 19,8 °P; Alkoholiprosentti: 8,5 til-%; Väri: 62 EBC; Katkeruus: 31 IBU.

Valmistaja ja saatavuus. Hansakauppiaan Baltic Porter on kotipanimo Ukonmaljan suunnittelema ja Panimoyhtiö Hiisin valmistama olut. Olutta on valmistettu n. 500 litran erä ja sitä on saatavilla talvella 2013-14 hyvin varustelluista ravintoloista.

Taisto & Reservin Olutmestari

Keväällä 2013 Oluton Festari ja Panimoyhtiö Hiisi haastoivat kotipanijat 1. kertaa Taistoon – kisaan, jonka tarkoituksena on vuosittain seuloa Reservin Olutmestari maan parhaiden kotioluttaitureiden joukosta.

Kesän aikana kokelaat toimittivat tuotoksensa esikunnalle ja markkinoivat oluttaan Taiston blogissa ja Facebookissa päämääränään vakuuttaa sekä tuomaristo että suurempi yleisö oluensa ylivertaisuudesta. Kokelaista seulottiin kaksi finalistia, jotka pääsivät valmistamaan finaalioluensa Hiisi Panimolle. Viimeinen koitos käytiin Oluton Festareilla Jyväskylässä 21.9.2013, missä finaalioluita maistellut yleisö äänesti suosikkinsa, Suomen ensimmäisen Reservin Olutmestarin.

Kotipanimo Ukonmalja on Reservin Olutmestari 2013!

Taiston voittaja palkittiin paitsi Reservin Olutmestarin kunnia-arvolla myös tilaisuudella saada suunnitella ja valmistaa oma olut myyntiin kaikille oluenystäville.

Ukonmalja

TS

Blogi | Twitter | Facebook | Google+

Ukonmalja on vuodesta 2007 toiminut, oluen kokemiseen ja valmistukseen painottunut ei-kaupallinen kotikäsityöläispanimo Jyväskylän Palokassa. Ukonmalja valmistaa täysmallasoluita kotioloissa n. 20 litran kertaerissä. Ukonmalja arvostaa paitsi oluen makua ja kokemista, myös erityisesti sen sidonnaisuuksia historiaan, kulttuuriin, tapoihin ja traditioon – esimerkiksi perinteisten tai paikallisten oluttyylien ja kausi- ja pyhäoluiden muodossa. Tästä näkökulmasta ajatellen, olut voi olla yksi tapa tehdä takaisinkytkentöjä historiaan ja perinteeseen; samassa hengessä kuin Alain de Benoist kirjoittaa pakanuudesta nykyaikana:

"It is not a question of going back to the past, but of connecting with it – and also, by that very fact, in a spherical conception of history, to connect to the eternal and cause it to surge back."

Panimo Hiisi

Hiisi

Panimohiisi.fi | Twitter | Facebook

Panimo Hiisi on käsityöläispanimo, jolla on tehtävä.

Emme lepää ennen kuin suomalaiset oluenjuojat on vapautettu valtaapitävien suurpanimoiden ylläpitämästä sorron ja ahdistuksen tilasta. Emmekä helly ennen kuin olutta juovan kansan makunystyt on herätetty horroksestaan.

Nouskaa kanssamme kasvotonta korporaattikonetta ja sen apaattisia tuotoksia vastaan, oikean oluen puolesta! Tarttukaa kanssamme pulloon, jossa maistuvat rehelliset raaka-aineet ja raaka työ!

Sanokaa ei vaihtoehdottomalle muka-oluelle!

Ihan oikeasti, teemme muuten hiiden hyvää olutta.